Καλώς ήρθατε

 

Δέλτα Πηνειού: Ένα Μνημείο της φύσης

Ένας τόπος που συνδυάζει την ιστορία με τη μυθολογία, την παράδοση με τον πολιτισμό και την παρθένα φυσική ομορφιά με την πλούσια ιστορική και θρησκευτική παράδοση. Μια περιοχή που οριοθετείται μεταξύ των τριών σημαντικών μυθικών και ιστορικών τόπων της Ελλάδας: του Ολύμπου, της Όσσας και των Τεμπών.

Περισσότερα
Περισσότερα

Τοπικά Προϊόντα

Η ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Πηνειού είναι ένα φυσικό οικοσύστημα που αποτελείται από την κοιλάδα του Πηνειού ποταμού, το δέλτα, την παράκτια περιοχή και τα βραχώδη πρανή κατά μήκος της ροής του ποταμού ανάμεσα στα όρη Όλυμπο και Όσσα. Η...

Περισσότερα

Αξιοθέατα - Μνημεία

Αρχαιολογικά μνημεία, αρχαία και βυζαντινά κάστρα, νεότερα μνημεία, μοναστήρια, ιστορικοί οικισμοί και πανάρχαιες παραδόσεις μαρτυρούν έναν αδιάσπαστο σε συνέχεια πολιτισμό. Το Δέλτα του Πηνειού σε κάθε στιγμή επιφυλάσσει και ένα...

Περισσότερα

Παραδόσεις

Το Δημοτικό Τραγούδι υπήρξε πάντα η έκφραση του πόνου του Ραγιά. Τραγούδι που τον συντρόφευε σ' όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Τραγούδησε τη λεβεντιά, τον ηρωισμό, τη θυσία, τον πόνο, τον καημό την καταστροφή, τη συμφορά! Αποτελούν λοιπόν αξιόλογη πηγή...

epixeiriseis2

Επιχειρήσεις

Στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Πηνειού έχει διαμορφωθεί ένας Ενιαίος Κοινωνικός και οικονομικός χώρος δραστηριοποίησης των κατοίκων της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια οι παραδοσιακές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες της περιοχής έδωσαν περισσότερο χώρο σε πιο σύγχρονες αγροτικές δραστηριότητες.

Περισσότερα

Εκδηλώσεις της περιοχής

Οι τοπικές εκδηλώσεις δίνουν ξεχωριστό χρώμα σην περιοχή του Πηνειού. Γνωρίστε τις καθιερωμένες εκδηλώσεις που ζωντανεύουν κάθε χωριό της περιοχής.

Περισσότερα
ekdiloseis

Το Δημοτικό Τραγούδι υπήρξε πάντα η έκφραση του πόνου του Ραγιά. Τραγούδι που τον συντρόφευε σ' όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Τραγούδησε τη λεβεντιά, τον ηρωισμό, τη θυσία, τον πόνο, τον καημό την καταστροφή, τη συμφορά! Αποτελούν λοιπόν αξιόλογη πηγή για τον ερευνητή.

Οι βασικοί χοροί είναι ο συρτός, το μπεράτι, ο τσάμικος και ο καλαματιανός.

Ο Συρτός είναι ο πλέον αγαπητός και διαδεδομένος χορός. Χορεύεται σε όλες τις περιστάσεις και έχει αργή ή γρήγορη ρυθμική αγωγή, ανάλογα με τις προτιμήσεις του πρωτοχορευτή, ο οποίος και «παραγγέλνει», «πληρώνει» και χορεύει την παρέα του. Στο χορό αυτό ο χορευτής έχει μεγάλες αυτοσχεδιαστικές δυνατότητες, κάνοντας φιγούρες, τα λεγόμενα «τσαλίμια» (τσακλίμια) ή «καβάδια» («κουτσοκάβαδα»).

Ο Καλαματιανός, είναι ο γνωστός επτάσημος Συρτός χορός. Πιθανότατα η συνήθεια που επικρατούσε να ξεκινάνε τα γλέντια με το κλασσικό Πανελλήνιο τραγούδι «Μαντήλι Καλαματιανό» καθιέρωσε και το όνομα στο συρτό αυτό, αν και στα γλέντια παιζότανε και πολλά άλλα στεριανά Καλαματιανά. Στην πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκαν και αρκετά τοπικά τραγούδια και σκοποί πάνω σε αυτό το σκοπό.

Το Μπεράτι είναι ανδρικός και γυναικείος χορός που συναντάται και στην Ήπειρο. Δεν έχει καθορισμένο σχήμα και διακρίνεται για την ελευθερία και την μεγάλη ποικιλία των βημάτων του. Τα βήματα του χορού είναι έξι και χορεύονται τρία δεξιά και τρία αριστερά ή και τα έξι προς τα εμπρός. Εντούτοις ο χορευτής είχε το περιθώριο να αυτοσχεδιάσει με καθίσματα, στροφές, χτυπήματα κλπ.

Ο Tσάμικος είναι ανδρικός χορός, από τους πιο λεβέντικους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Το όνομά του το πήρε από την Τσαμουριά ή Τσάμικο της Ηπείρου. Ανάλογα με την περιοχή, συναντάμε διάφορες μορφές Τσάμικου, με 8, 12, 14 και 16 βήματα. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτός που σέρνει το χορό, χορεύει στον τόπο, αυτοσχεδιάζει δηλαδή, κάνοντας πηδήματα, ψαλίδια, στροφές επιδεικνύοντας έτσι την λεβεντιά του και τις χορευτικές τους ικανότητες.