Προϊοντα-Υπηρεσίες

Προϊόντα και Υπηρεσίες της περιοχής του Πηνειού

Η ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Πηνειού είναι ένα φυσικό οικοσύστημα που αποτελείται από την κοιλάδα του Πηνειού ποταμού, το δέλτα, την παράκτια περιοχή και τα βραχώδη πρανή κατά μήκος της ροής του ποταμού ανάμεσα στα όρη Όλυμπο και Όσσα. Η περιοχή εκτείνεται από την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης ως τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο Στόμιο. Περιλαμβάνει υγροτοπικούς οικότοπους, εκτεταμένους βοσκότοπους, δασάκια από αγριελιές, καλλιεργούμενους ελαιώνες, παράκτια και παραποτάμια δάση, αμμώδεις χερσότοπους και θίνες. Στην κοιλάδα των Τεμπών υπάρχουν φυσικές πηγές νερού. Η περιοχή προσφέρει πολλές δυνατότητες για δραστηριότητες στη φύση, για διακοπές και εκδρομές μέσα σε ένα ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον ηρεμίας και χαλάρωσης με υπέροχη θέα στο Θεσσαλικό κάμπο, αλλά και στο Αιγαίο πέλαγος.

Μέσα στις καταπράσινες πλαγιές του Κισσάβου, η φύση απλόχερα δωρίζει τα αγνά υλικά της, ιδανικά για να δημιουργηθούν παραδοσιακά εδέσματα. Η παραγωγή προϊόντων από εκλεκτά υλικά, αλλά και οι εκλεκτές ποικιλίες βοτάνων και μυρωδικών που συλλέγονται από τα δάση του Κισσάβου, προσδίδοντας στα προϊόντα ένα μοναδικό συνδυασμό γεύσης και ποιότητας.

Οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται παραδοσιακά με τις αγροτικές εργασίες, κυρίως με την καλλιέργεια μήλων, αχλαδιών, κάστανων, κερασιών, ελιάς, πατάτας και ξηρών καρπών. Οι σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας και η χρήση των μηχανημάτων μεγιστοποίησαν σταδιακά την παραγωγή κρατώντας πάντα όμως τα υψηλά ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά των προϊόντων.

Υπηρεσίες
ksenodoxeia
Προϊόντα
Φρούτα

Στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Πηνειού υπάρχουν πολλές δενδροκαλλιέργειες κερασιάς. Τα κεράσια της περιοχής είναι σαρκώδη και χαρακτηρίζονται από το βαθυκόκκινο χρώμα τους και την νόστιμη γεύση τους. Τα κεράσια Αγιάς προωθούνται σε όλη την Ελλάδα, ενώ πολλοί παραγωγοί έχουν κιόσκια κατά μήκος του δρόμου που περνά από την Αγιά και πουλούν τα προϊόντα τους σε διερχόμενους επισκέπτες της περιοχής.

Εδώ, καλλιεργούνται γύρω στα 20% της παραγωγής μήλων στην Ελλάδα πράγμα που σημαίνει ότι είναι η δυναμικότερη σε όλη την επικράτεια.

Το ακτινίδιο είναι ένα από τα φρούτα που καλλιεργούνται εντατικά στο Δέλτα του Πηνειού και που εξάγετε επιτυχώς εδώ και χρόνια. Είναι το φρούτο της υγείας, μιας και περιέχει 7 φορές βιταμίνη C παραπάνω από το λεμόνι. Τα ακτινίδια από τον δήμο Πυργετού αποδεδειγμένα αποτελούν τα καλυτέρα ακτινίδια της Ελλάδος από άποψη χρώματος σχήματος γεύσης και αντοχής στο ψυγείο.

Ξηροί Καρποί

Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα φιστίκια, οι κολοκυθόσποροι, οι ηλιόσποροι και τα κάστανα είναι μια κατηγορία τροφίμων που προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, περιέχουν αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην προστασία του οργανισμού μας.

Για να φτάσουν όμως οι ξηροί καρποί στο τραπέζι και να συνεισφέρουν στη σωματική μας υγεία, προηγούνται μια σειρά από διαδικασίες. Η δεντροφύτευση, η λίπανση, ο ψεκασμός, το μάζεμα των καρπών, η αποφλοίωση τους, το στέγνωμα, και τέλος το σπάσιμο του κελύφους τους στους σπαστήρες ξηρών καρπών. Στη συνέχεια η ψίχα των ξηρών καρπών μπορεί να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία όπως λεύκανση, κοπή σε κύβους, ψήσιμο, τηγάνισμα, επικάλυψη με καραμέλα ή σουσάμι κ.α. Η περιοχή του Δέλτα του Πηνειού περιλαμβάνεται στις περιοχές της Ελλάδος με τη μεγαλύτερη παραγωγή ξηρών καρπών.

Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Γαλακτοκομικά προϊόντα ονομάζουμε τα προϊόντα, τα οποία παράγονται από γάλα. Περιέχουν, μεταξύ άλλων, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη D, πρωτεΐνη και λίπος. Τα κύρια γαλακτοκομικά προϊόντα είναι το τυρί (σε εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία), το γιαούρτι, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, το ξινόγαλα και το παγωτό. Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο γάλα στον κόσμο είναι το αγελαδινό και ακολουθούν το κατσικίσιο και το πρόβειο.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ίσως η πιο αγαπημένη σειρά τροφίμων στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, το γάλα και τα παράγωγά του χρησιμοποιούνται στην μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική ενώ καταναλώνονται σε όλα τα γεύματα. Από τα πιο αγαπημένα γαλακτοκομικά προϊόντα των Ελλήνων, εκτός από το γάλα, είναι η φέτα, η γραβιέρα και το γιαούρτι.

Ελαιοκομικά Προϊόντα

Πρόκειται για προϊόντα που παράγονται από ελαιόλαδο. Η περιοχή του Δέλτα του Πηνειού περιλαμβάνει άγριους και καλλιεργούμενους ελαιώνες οι οποίοι προσφέρουν μια εξαιρετικά καλή ποιότητα λαδιού με πλούσιο άρωμά. Άλλα προϊόντα που παράγονται από την ελιά εκτός από το λάδι είναι οι βρώσιμες ελιές, η πάστα ελιάς, η παρασκευή αρωματικού λαδιού, το σαπούνι και το πυρηνέλαιο.

Το φύλλο της ελιάς είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στα φύλλα της ελιάς περιέχονται αρκετές φαινολικές ενώσεις, σημαντικότερες εκ των οποίων είναι η ελαιοευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη. Οι ιδιότητες των φύλλων ελιάς, έχουν αποδοθεί κυρίως σε αυτές τις 2 ουσίες.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι, νέοι κυρίως, έχουν επιστρέψει στην καλλιέργεια και παραγωγή των προϊόντων της ελιάς. Ατομικές η συνεταιριστικές επιχειρήσεις παράγουν και πουλούν σε Ελλάδα κα Εξωτερικό παρασκευάσματα με βάση το λάδι, σαν τοπικά βιολογικά προϊόντα.

Γλυκά Κουταλιού

Μια σημαντική κατηγορία παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων είναι τα «γλυκά του κουταλιού». Φτιάχνονται από εποχικά ελληνικά φρέσκα φρούτα, φρέσκους ή και άγουρους καρπούς ή ακόμα και ορισμένα λαχανικά. Τα γλυκά του κουταλιού είναι παράδοση από γενιά σε γενιά που παραμένει ζωντανή ως στις μέρες μας. Τα γλυκά κουταλιού παρασκευάζονται με αγνά και πολλές φορές βιολογικής καλλιέργειας φρούτα και δεν περιέχουν πρόσθετα συντηρητικά. Έτσι και στην περιοχή του Δέλτα του Πηνειού, με τη χρήση ποιοτικών φρούτων τοπικής παραγωγής και χρησιμοποιώντας συνταγές με ρίζες στο παρελθόν, παρασκευάζονται και διατίθενται τοπικά γλυκά κουταλιού πλούσια σε άρωμα και γεύση. Καρύδι, κυδώνι, σταφύλι, λεμόνι, κεράσι, καρπούζι, πορτοκάλι, βερίκοκα, σύκα, δαμάσκηνα, περγαμόντα και κιτρολέμονο είναι κάποιες από τις γεύσεις παραδοσιακών γλυκών κουταλιού.

Η κύρια διαφορά ανάμεσα στα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες ή τις κομπόστες είναι ότι τα φρούτα διατηρούν το αρχικό τους σχήμα και χρώμα αλλά και τη γεύση και το άρωμά τους. Τα μοναδικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το νερό και η ζάχαρη και μια ιδέα από χυμό λεμονιού. Η παρασκευή κάθε γλυκού έχει τη δική της τεχνική και ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες στην προετοιμασία και την εκτέλεση της συνταγής.

Τα γλυκά αυτά του κουταλιού μπορούν να καταναλώνονται ως έχουν, μαζί με ένα ποτήρι παγωμένο νερό και ένα φλιτζάνι δυνατού καφέ (κατά προτίμηση ελληνικού!), αλλά είναι επίσης εξαιρετικά πάνω σε παγωτό ή γιαούρτι.

Μελισσοκομικά Προϊόντα

Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα υποψιαζόταν ότι τα προϊόντα της μέλισσας, είχαν θρεπτικές και άλλες ιδιότητες. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα αυτά, όχι μόνο στη διατροφή τους, αλλά και για την καταπολέμηση ασθενειών. Το μέλι συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, διαθέτοντας σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες που ακόμη και σήμερα παραμένουν άγνωστες στην πλήρη έκτασή τους.

Σήμερα, τα προϊόντα της μέλισσας που χρησιμοποιούμε στην διατροφή μας είναι το μέλι, η γύρη, ο βασιλικός πολτός και το κερί.

  • Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες μελιού, το ανθόμελο και το μέλι των μελιτωμάτων. Το πρώτο παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και το δεύτερο προέρχεται από ουσίες οργανισμών που υπάρχουν στα πεύκα, τα έλατα και άλλα φυτά.
  • Η γύρη είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα χρήσιμα συστατικά για τη διατροφή των ανθρώπων.
  • Ο βασιλικός πολτός έχει μορφή κρεμώδη, γεύση υπόξινη και χρώμα λευκό και τον παράγουν οι μέλισσες τροφοί, αφού φάνε μέλι και γύρη και επεξεργαστούν τις τροφές αυτές σε ειδικούς αδένες, που βρίσκονται στο φάρυγγά τους. Αυτός ο πολτός λέγεται βασιλικός πολτός, γιατί με αυτόν τρέφεται η βασίλισσα σε όλη της τη ζωή και της προσφέρει μακροζωία. Έχει σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες και συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπινου οργανισμού.
  • Το κερί είναι μια λιπαρή ουσία, που εκκρίνουν οι κηρογόνοι αδένες, που βρίσκονται στην κοιλιά των νεαρών εργατριών. Ανάμεσα από τα δακτύλια της κοιλιάς βγαίνει το κερί σε λέπια, το οποίο πιάνουν με τα πόδια τους οι εργάτριες, το πηγαίνουν στο στόμα τους και το πλάθουν με τις σιαγώνες τους. Το κερί χρησιμοποιείται για την παρασκευή καλλυντικών καθώς επίσης και στην ιατρική για την παρασκευή διαφόρων αλοιφών.

Αρωματικά Φυτά

Με τον όρο αρωματικά φυτά χαρακτηρίζονται τα φυτά που αποδίδουν άρωμα. Το χαρακτηριστικό των αρωματικών φυτών είναι η παρουσία των αιθέριων ελαίων που τους δίνουν ένα ιδιαίτερο άρωμα. Τα αρωματικά φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια σε κάθε σημείο της γης από πολυάριθμους πολιτισμούς, όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκαν ως αρτύματα, αφεψήματα και για θεραπευτικούς λόγους ενώ σήμερα τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαια τους χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφών, ποτών, καλλυντικών, στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και στη μελισσοκομία.

Στην Ελλάδα φύεται ένας μεγάλος αριθμός αρωματικών φυτών, τα οποία είτε φύονται σε όλη τη χώρα, είτε σε ένα βιότοπο, είτε εξαπλώνονται σε μία μικρή περιοχή. Τα είδη εκείνα που απαντώνται σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποικιλότητα σε ότι αφορά την απόδοση τους σε αιθέρια έλαια σε αντίθεση με τα ενδημικά είδη. Έχουν καταγραφεί περίπου 2000 είδη φυτών που παράγουν αιθέρια έλαια. Η οικογένεια με τον μεγαλύτερο αριθμό αρωματικών φυτών στην Ελλάδα είναι η οικογένεια Lamiaceae (Χειλανθή). H οικογένεια Lamiaceae χαρακτηρίζεται από πολυάριθμα είδη των ξηρών και θερμών κλιματικών περιοχών, με πολλά χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως ο τετράγωνος βλαστός με τα αντιθέτως φυόμενα φύλλα, η διάταξη των ανθέων που σχηματίζουν μονοχάσια ή διχάσια, η συμπέταλη στεφάνη, ο συσσέπαλος κάλυκας που περικλείει τον σωλήνα της στεφάνης, οι τέσσερις άνισοι στήμονες που σχηματίζουν δύο ζεύγη, η επιφυής δικαρπόφυλλική οωθήκη και τα αιθέρια έλαια που παράγουν σε ειδικούς αδένες του βλαστού, των φύλλων και των ανθέων. Στην Ελλάδα φύονται πολλά είδη της οικογένειας Lamiaceae τα οποία δεν είναι χρήσιμα μόνο ως αρωματικά αλλά και ως φαρμακευτικά, αρτυματικά, καλλωπιστικά και μελισσοτροφικά.

Υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαια τους, καθώς οι έρευνες έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες με τα περισσότερα ερευνητικά αποτελέσματα για τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαια τους, κυρίως της οικογένειας Lamiaceae.

Συσκευασμένα Προϊόντα

Τα συσκευασμένα προϊόντα που διακινούνται στην περιοχή αφορούν κατά κύριο λόγο πίτες, σάλτσες, ζυμαρικά, χυλοπίτες, σαλάτες και μανιτάρια. Πρόκειται για προϊόντα που συσκευάζονται τη στιγμή της πώλησης και διατηρούνται σε κλειστές συσκευασίες σε μεταλλικά ή γυάλινα δοχεία για να είναι προφυλαγμένα από τις ακτίνες του ηλίου και την υγρασία.

Η συσκευασία των τροφίμων αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες ασφάλειας στην αλυσίδα μεταφοράς των τροφίμων από τον τόπο παρασκευής τους στο πιάτο του καταναλωτή, καθώς εξασφαλίζουν τη διατήρηση της καλής ποιότητας και της υγιεινής των τροφίμων. Η σημασία της συσκευασίας είναι πολύ μεγάλη καθώς προστατεύει τα τρόφιμα από παθογόνους μικροοργανισμούς, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται λιγότερα πρόσθετα για τη διατήρηση των τροφίμων. Είτε πρόκειται για χαρτί, γυαλί ή πλαστικό οι συσκευασίες των τροφίμων έχουν συμβάλει σημαντικά τόσο στην εύκολη μεταφορά και αποθήκευση, όσο και στη διατήρηση τροφίμων στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Επιπλέον, προσφέρει στον καταναλωτή πληροφορίες που αφορούν τη διατροφική αξία του τροφίμου, τα συστατικά του, την ημερομηνία λήξης, τη διατήρησή του και ακόμα και τον τρόπο ή το χρόνο που χρειάζεται για το μαγείρεμα.

Αγροτικά - Κηπευτικά Προϊόντα

Το ξακουστό ακτινίδιο Πυργετού του δήμου Τεμπών κατέχει περίοπτη θέση στην παγκόσμια αγορά και κάθε χρόνο ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης το καθιστά περιζήτητο στις επιλογές του καταναλωτή. Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος κόκκινου ή λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι ράγα και είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό του μέρος είναι χρώματος καφέ και το εσωτερικό είναι χυμώδες, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, χρώματος μαύρου. Το φυτό ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη. Η σπορά του φυτού γίνεται κατά την άνοιξη και η συγκομιδή στα μέσα Οκτωβρίου.

Η ιστορία της παραγωγής και διακίνησης του κάστανου στην περιοχή του Δέλτα του Πηνειού ξεκινά από τα αρχαία χρόνια. Σήμερα, η παραγωγή κάστανου στην περιοχή παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, αποτέλεσμα της ανανέωσης των καστανεώνων που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια. Τα κάστανα Μελιβοίας του Δήμου Αγιάς, είναι πασίγνωστα για την ποιότητα, την λάμψη, το μέγεθος, και τη γεύση τους.

Οίνοι - Λικέρ

Η περιφερειακή ενότητα Λάρισας είναι η σημαντικότερη στον οινικό χάρτη της Θεσσαλίας από αμπελουργική και οινική άποψη. Οι οινόφιλοι που θα κάνουν οινοτουρισμό στη Λάρισα θα βρουν αμπέλια και οινοποιεία στις περιοχές Αμπελώνα (όπου & γιορτή κρασιού), Γόννων, Κάτω Ολύμπου, Κραννώνος, και Μελιβοίας.

Οι αμπελώνες του Πυργετού καλλιεργούνται σύμφωνα με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, το οποίο καθορίζει όλες τις επεμβάσεις στο αμπέλι από την επιλογή του κατάλληλου υποκειμένου έως τον τρύγο με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του αμπελουργού.

Ο αμπελώνας της Ραψάνης δίνει τους ερυθρούς οίνους Ραψάνη. Από τον Αύγουστο 2012 λειτουργεί το Μουσείο Οίνου & Αμπέλου Ραψάνης, σταθμός απαραίτητος σε όσους κάνουν οινοτουρισμό στη Ραψάνη.

Υπαίθριες Δραστηριότητες

Η αγορά των υπαίθριων δραστηριοτήτων προσδιορίζεται από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην φύση και μπορούνε να αναπτυχθούνε σε περιοχές όπου επικρατεί το φυσικό περιβάλλον, όπως βουνά, δρυμοί και ποταμοί. Η ποικιλία των υπαίθριων δραστηριοτήτων μπορεί να έχει διάφορες εκφάνσεις, όπως αυτές της δράσης, της χαλάρωσης αλλά και της επιβίωσης στο ύπαιθρο.

Η περιοχή του Δέλτα του Πηνειού προσφέρει τη δυνατότητα απόδρασης από το αστικό περιβάλλον, με ποιοτικές δραστηριότητες ανάπλασης του σώματος και του πνεύματος, όπως ορεινή πεζοπορία, τουριστική και ορεινή ποδηλασία, ιστιοπλοΐα, rafting, canoe, kayaκ, rappel, διάσχιση φαραγγιού (canyoning), υπαίθριο εργαστήριο φωτογραφίας, γαστρονομική περιήγηση (wine tasting, συλλογή μανιταριών και βοτάνων), εργαστήρια και Σεμινάρια για την Φυσική ζωή, και τέλος κατασκήνωση, οικοτεχνία, φυσική δόμηση.

Διαμονή

Στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Πηνειού, η τουριστική βιομηχανία συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής. Οι ξενοδοχειακές μονάδες διασφαλίζουν την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, με στόχο την ποιοτική ικανοποίηση των πελατών τους.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο του συνδυασμού αγαθών – υπηρεσιών που προσφέρουν, τον τύπο ιδιοκτησίας ή και τη γεωγραφική περιοχή στην οποία λειτουργούν. Στην Ελλάδα, μέχρι πρότινος, τα ξενοδοχεία κατατάσσονταν μεταξύ έξι διαφορετικών κατηγοριών, με κριτήρια που είχαν σχέση περισσότερο με την κατασκευή τους και λιγότερο με την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Επρόκειτο για τις κατηγορίες Πολυτελείας (Lux), Α' τάξης, Β' τάξης, Γ' τάξης, Δ' τάξης και Ε' τάξης. Ωστόσο, έχει προωθηθεί η διαδικασία αλλαγής της κατάταξης των ξενοδοχείων από «Κατηγορίες» σε «Αστέρια», με σκοπό την καθιέρωση κλίμακας αστεριών από 1έως 5, σε συνάρτηση όχι μόνο με παράγοντες που έχουν σχέση με την κατασκευή, αλλά και με το επίπεδο και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.